Logotyp

 
JMs logotyp är vår grafiska identitets viktigaste tillgång. Logotypen har funnits med oss länge och har en stark igenkänning både internt och externt. Den är vår garant för trygghet och kvalité gentemot betraktaren.

LOGOTYP


Det här är JMs primära logotyp och den ska användas i det här utförandet så ofta som möjligt. Logotypen placeras främst mot vit eller ljusgrå bakgrund. Men även den tvådelade bakgrunden samt ovanför fotografi förekommer.

Hämta JMs logotyper

Primär logotyp mot vit bakgrund
Primär logotyp mot JM Ljusgrå bakgrund
Primär logotyp mot tvådelad bakgrund

VARIANTER


Det här är varianter av JMs logotyp. De svartvita varianterna används när det endast är enfärgstryck eller när det finns krav på en förenklad logotyp. Vi har också skapat en alternativ logotyp för digitala enheter, som har bättre kontrast i mindre storlekar på t.ex. en smartphone.

Svartvit positiv logotyp
Svartvit negativ logotyp mot JM Orange bakgrund
Svartvit negativ logotyp mot JM Mörkgrå bakgrund
Alternativ logotyp för digitala enheter.

FRIZON


Logotypen förekommer ofta ihop med annan information och grafik. För att logotypen ska framgå tydligt även i dessa situationer finns det en frizon runtom logotypen.

Inga störande element får placeras innanför frizonen som stör logotypen. Frizonens avstånd är också närmsta placering av logotypen från kant.

Frizonen runtom logotypen är halva bredden av logotypen. Exempel så är frizonen 10 mm om logotypen är 20 mm bred. Det här är också närmsta placering mot kant.
Logotypens frizon mot JM Ljusgrå bakgrund
Logotypens frizon mot Vit bakgrund

STORLEK OCH PLACERING


För att vi ska kunna vara så konsekventa som möjligt med storlekar på vår logotyp i olika medier, så har vi tagit fram några rekommenderade storlekar samt placering på några vanliga standard-format. Val av storlek på logotyp ska då väljas utifrån det format som är närmast i storlek med standard-formaten.

De här storlekarna är rekommenderade och bör följas om det inte är något unikt fall där det krävs annan storlek eller att det skulle lyfta designen om man frångick storleken utifrån en bra kreativ idé. Minsta storlek för logotypen är 8 mm i bredd. Storleksförhållande gäller även för digitala enheter där minsta storlek då innebär ungefär 25 px i bredd.


Storlek på logotyp för olika format

A3-storlekar (ca 297 x 420 mm) – bredd på logotyp: 24 mm
A4-storlekar (ca 210 x 297 mm) – bredd på logotyp: 20 mm
A5-storlekar (ca 148 x 210 mm) – bredd på logotyp: 16 mm
A6-storlekar (ca 105 x 148 mm) – bredd på logotyp: 12 mm
Små format (A7 och mindre – bredd på logotyp: 8 mm (minsta storlek på logotyp)

Placering av logotyp

Beroende på medietyp, format, enhet, innehåll m.m. så placeras logotypen med fördel på följande vis, där logotyp nere i höger hörn är vårt primära val. När logotypen är avsevärt större än rekommenderad storlek bör den centreras på ytan.


IMPLEMENTERING AV LOGOTYP